Träningsframsteg

12 januari 2014

Den här helgen går verkligen inte in på listan över minnesvärda helger. Axel har varit borta, vi har inte haft något kök och vädret har varit det värsta tänkbara. Livet utan kök påminner mycket om campinglivet; pastavattnet häller man av ute på gräsmattan och disken diskas i handfatet på toaletten 😛

Lite hundträning blev det idag i alla fall och det piggar alltid upp!

Pixel och jag har tagit tag i det här med delning. På kursen för Karin gick vi noggrant igenom hur det ska se ut och övningar man kan göra för att få till det. Pixel som är helt oerfaren på området (och jag också för den delen!) har bettet sig som de flesta unga oerfarna hundar gör antar jag, när fåren väl är delade suger han fast och blir gärna liggande. Efter mycket lock och pock och en del tjat kommer han i långsamt tempo in mellan grupperna av djur och börjar lite osäkert driva bort ena gruppen. Oftast hinner vi inte så här långt utan djuren har gått ihop för länge sedan eftersom tempot in var alldeles för dåligt.

Delningar har alltså mest skapat frustration och förvirring hos mig och hunden eftersom jag inte på något bra sätt lyckas förmedla vad det är jag vill. Karin hade lärt sina hundar att alltid komma in bakom ryggen på henne och vinkla upp på linjen mot fåren som ska drivas bort. Jag gillar tänket eftersom det blir mer konkret för hunden vart det är man vill att den ska, samtidigt som man själv håller koll på fåren framför sig och låter hunden ta kontroll över vad som händer bakom en själv.

Jag har funderat en hel del på hur jag ska få Pixel att förstå vad jag vill och bestämde mig för att träna in grunderna utanför hagen med kamp- och lekbelöning innan vi började träna på får. Tanken var alltså att lära honom ett beteende och sedan sätta ett kommando på det för att få in en tydlig rutin som känns trygg både för mig och honom. Det resulterade i att att la honom ner och ställde mig själv några meter framför. Därefter kastade jag iväg bollen åt höger eller vänster och vände mig själv i riktning mot bollen. På givet kommande ville jag att Pixel ska runda mig och springa mot bollen. Bollen fick alltså agera får och övningen blev då väldigt lik det färdiga beteendet jag vill ha i hagen.

När kommandot och övningen satt började vi träna mot får. Ingen delning än så länge utan mot hela gruppen av får för att han skulle koppla ihop det nya kommandot med vallning. Det gick lite trögt först, men efter några gånger fattade han galoppen. Sen var det dags för själva delningen och här fick vi ett litet bakslag. Gamla Pixel kom tillbaka och det här nya kommandot var helt bortglömt. Men eftersom jag visste att han kunde övningen vid det här laget och låste sig pga fåren kunde jag ju nu nej-a honom lite försiktigt när det hände. Vi fick också backa några steg och göra själva övningen så enkelt som möjligt. Helt enkelt var det inte men några hyfsade delningar fick vi till under de träningspass vi hade under julen, om än i ganska långsamt tempo. Sedan dess har vi vilat en vecka och det brukar alltid göra susen tycker jag.

Så idag gav vi oss på delandet igen och himlans vad bra det gick! Pixel förstod precis vad det var jag ville! Han rundade mig inte bakom ryggen, men gick snabbt in och rakt upp på linjen mellan fåren. Han fattade precis vad jag ville och vart han skulle och drev iväg den önskade gruppen med stort självförtroende. Fortsätter han så här kommer jag inte att kräva att han rundar mig, delningen blir lika bra ändå. Men börjar han snedda så är det ju lätt att plocka tillbaka. Vda roligt det är när något man tragglat ett tag helt plötsligt släpper och när planen man gör upp faktiskt fungerar!

 

Onnie har senaste tiden fått börja träna running contacts. Att det blev så är en slump och vi gör det inte på det rätta sättet utan ser det mer som ett sätt att förbättra hennes ganska dåliga kontaktfält. Så här i efterhand har jag nämligen insett att Onnie blev helt fel tränad på kontaktfälten som ung. Jag trodde att jag hade en Index när jag började träna med henne och använde därför samma tänk. Men Onnie är verkligen inte en Index och resultatet blev därför ganska långsamma och osäkra kontaktfält som jag också har stört mig lite på. Som ett resultat av detta testade jag att bara säga ”varsågod” en dag när hon sprang balansen och lät henne springa hela vägen och ta leksaken. Utan minsta tvekan dundrade hon hela vägen ner och verkade tycka det var alldeles fantastiskt roligt. Vi gjorde om detta några gånger och för varje gång såg man hur självförtroendet växte och hur hon taggade mer och mer på balansen.

Onnie är ju en sådan hund som ger allt på agilityplanen när hon vet vad hon ska göra och som blir otroligt osäker när hon inte vet. Att springa allt hon kan är hennes grej och det är då hon är som bäst. Alltså har det känts lyckat att fortsätta träna running med henne. Men som sagt. Vi har inte gjort det på riktigt och jag har inga ambitioner att börja från början med henne. Jag har börjat ställa kravet att hon måste ta kontaktfältet på vägen ner och inte bara springa på, vilket gör att hon taxerar lite på slutet. Det kommer alltså antagligen aldrig bli några perfekta runnings med separerade bakben så som det ska vara, men jag tror att det här kan vara en lösning på våra kontaktfälts-problem. Och skiter det sig på vägen kan vi alltid gå tillbaka till våra 2 av-2 på och ändå förhoppningsvis ha fått mer fart och självförtroende av denna övning.

Jag filmade förra passet för att ha en chans att se hur hon verkligen gör. Hon missar ju totalt på tredje försöket och får göra om och då ser man verkligen hur hon taxerar gången efter. Jag vill såklart inte att hon travar ner sådär som hon gör, men hon verkar ju förstå vad det hela går ut på och farten brukar snabbt komma tillbaka efter en sådan miss.

2 svar till “Träningsframsteg”

  1. Anonym said

    Härligt med köket! Ursnygga kf! Det där verkar ju va hennes melodi! 👍😄😄

  2. Anonym said

    Jag är inte alls anonym. Johanna Meija o Tigi. 😝

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: