Förra årets mål och nya

01 januari 2014

Jag hade ju också satt upp mål för året som gick! Så hur gick det egentligen och vad blir nästa års mål?

Ed

Det huvudsakliga målet var att han skulle bli frisk och hålla sig skadefri. Vi pratade om att Axel skulle ta över och tävla Ed och att jag inte skulle tävla honom så mycket. Som drömmål sa jag att vi skulle plocka sm-pinnar och ett cert.

Axel fick aldrig ta över Ed. Istället satsade jag mer än någonsin på honom då Onnie var skadad. Konstigt nog verkar vi ha lyckats bättre med drömmålet än det huvudsakliga målet. Ett cert blev det och en del sm-pinnar har vi tagit även om vi inte är kvalade för sm. På skadefronten har det varit lite svajigt. Han började året lite osäkert för att sedan hålla riktigt bra under högsäsongen. Tyvärr har det varit lite si och så nu på slutet och i dagsläget känns han stel i höfterna och inte helt tipptopp.

 

Onnie

Onnies viktigaste mål var också att hålla sig skadefri. Jag skrev att vi skulle hitta rutiner för tävling och för att få henne att orka med den ökade stressen som blir under tävlingssäsong och som förra året blev ett problem för första loppet på tävling och i vardagen generellt. Vi skulle gå en kurs också. Resultatmässigt skulle vi upp i klass 2.

Vi missade vårsäsongen pga av skador men sedan dess har hon hållit sig skadefri! Jag har infört rutiner för hur mycket hon får träna och tävla för att hålla ner belastningen och stressnivån på henne. Vi har cyklat mycket hela året och gått mycket i skogen och hon känns riktigt fin i kroppen nu.

Hon har mognat och klarar av tävlingsmiljön betydligt bättre nu. Vi har inte längre några problem med fokuset vid första loppet och trots att vi tävlade bra mycket längre in på hösten i år så märktes det inte i vardagen fören precis på slutet av säsongen, att det var dags för en viloperiod.

Upp i klass 2 kom vi i både hopp och agility men tyvärr blev det aldrig någon kurs.

 

Pixel

Här var målet att starta lydnad klass ett och ta ett förstapris. Annars var det fokus på vallningen med målet att klara ett VP under hösten och att gå kurser. Några agilitymål fanns inte.

Jag kan ju inte annat än skratta åt det där lydnadsmålet. Jag anmälde faktiskt till en tävling, men så kom kastreringen i vägen och vi skaffade fåren och större intresse för lydnad än så har jag inte. Pixel kommer helt enkelt aldrig att bli en lydnadshund,  så enkelt är det.

Vallningen däremot lyckades vi ju faktiskt med. VP:t klarade vi av redan i somras och vi hann till och med gå en tävlingskurs med sikte på IK1 nu i höst.

 

Jag

Jag hade ju inga direkta mål för mig själv annat än att fortsätta med livet som det var och hålla balansen mellan hunderiet, jobbet och familjen. Jag tycker det har gått bra. Visst har det varit slitigt bitvis, men balansen har funnits där. Det blir lätt att hundarna och träningen får stå tillbaka lite när det övriga tar upp mycket tid. Detta gör mig snabbt och omedvetet till en sur och uppgiven människa. Men jag har blivit mycket bättre på att upptäcka signalerna snabbt och se till att få denna viktiga tid tillsammans med hundarna. Det är ju inte bara tid som läggs på hundarna utan även tid som jag lägger på mig själv. Tid som är så otroligt viktig för att orka med allting annat.

 

Mål för 2014

Ed

Ed kommer i stort sett bara att tävla med laget nästa år. Han har inte så mycket att hämta individuellt och med tanke på att han är lite stel och ojämnt fysiskt och att jag har två yngre hundar att satsa på så känns det som ett bra beslut. Med laget är målet att kvala till sm.

Onnie

Vi håller kvar målet att hon ska vara skadefri och detta genom att stå fast vid våra nya tränings- och tävlingsrutiner: aldrig mer än två pass i veckan och aldrig mer än två varv på en bana under ett träningspass. Däremellan är det aktiv vila som gäller.

En kurs ska vi gå.

Prestationsmässigt är målet att komma upp i klass 3.

Pixel

I vallningen ska vi starta i alla fall en IK1. Här finns inga prestationsmål utan bara en önskan om att våga och att överleva!

I övrigt är det agility som gäller i år. Planen är att debutera i vår och sedan får vi se hur det går. Jag har faktiskt inga prestationsmål, utan jag vill ut och köra och se hur långt det räcker.

 

Jag

Eftersom familjen utökas nästa år så innebär det lite nya utmaningar vad det gäller att hitta struktur i livet. Jag håller fast vid samma mål som tidigare, den där viktiga balansen för att må bra, och tror nog att det kommer att lösa sig. Jag vill verkligen lyckas genomföra mina mål med hundarna och jag ska fortsätta att stå på mig för att lyckas med detta. Inte lyssna på folk som säger att ”det inte går” eller att jag borde ”ta det lite lugnt och stanna hemma istället”. Min hobby är det som får mig att må bra och orka med, och vilken familj vill inte ha en mamma som är glad och mår bra?! Kanske kommer det att krävas ytterligare lite mer planering och framförhållning, men det är väl också ett bra mål i sig.

Frågan ”vad jag ska göra med mitt liv” är ju ständigt återkommande. Ett mål för detta år får väl bli att helt enkelt bestämma mig. Största delen av 2014 kommer jag ju att vara föräldraledig, men sen är det inte lång tid kvar. Att ha en plan för framtiden underlättar ju alltid.

 

Nu är jag superpeppad på att se vad 2014 har att erbjuda så bring it on bara!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: