Ett år av ledighet

03 oktober 2012

Idag för exakt ett år sedan började min föräldraledighet. Helt otroligt att det har gått ett helt år!

Första känslan är att det har gått så otroligt fort. När jag besökte jobbet för två veckor sedan var det som att jag aldrig varit ledig. Men nu när jag har ägnat ett stund åt att gå tillbaka i bloggen och läsa så känns det som att jag faktiskt har hunnit med väldigt mycket under det här året ändå.

Om en månad börjar jag jobba igen. Tilde ska börja på dagis och försiktigt ska vi försöka återgå till vardag igen. Fast en ny typ av vardag där man ska hinna med jobb, hundar och framförallt att umgås med Tilde. Det är många känslor runt detta… Första halvåret på min ledighet kunde jag verkligen längta tillbaka till jobbet. Det tog lång tid att varva ner och komma till ro i ”det nya livet”. Nu däremot känner jag att jag trivs bra med att gå hemma och inte behöva prestera på topp hela tiden. Och då är det såklart snart dags att återvända till verkligheten.

Hela tiden har jag hört att jag ska ”passa på att njuta av tiden”. Och det har jag verkligen gjort. Många stunder har jag suttit med näsan i Tildes hår och verkligen tänkt ”NJUUUUT”. Men hur mycket man än tar vara på tillfället så går tiden. Nu sista månaden är det jobbigt och jag slits åt två håll. Å ena sidan vill jag att tiden ska stanna och att det aldrig ska bli november, å andra sidan vill jag bara att det ska bli november nu så att vi får komma gång och ta tag i det här nya livet. Just nu verkar det där nya livet både jobbigt och skrämmande. Det nya livet är fyllt med krav på att prestera, minutiös planering och ett behov av att hela tiden behöva vara alert och göra sitt yttersta för att få ihop det. Och när något känns så då vill jag bara ta tag i det och få det överstökat för att bevisa för mig själv att jag klarar av det. Hmm, mycket tankar nu alltså…

Det här året har också varit ett mycket nyttigt år för mig som person. Jag tror egentligen inte att jag har förändrats så mycket som människa med föräldraskap och allt vad det innebär. Men det har varit otroligt nyttigt att slippa jobbet en längre period. Att inte vara någon till lags hela tiden, att slippa någon som styr över mig. I och med att jag kom till universitetet direkt från gymnasiet och sedan blev kvar där så har jag inte sett så mycket av världen egentligen. Hittills har livet bara styrts av tillfälligheter och det är en ren slump att jag är där jag är mer än ett aktivt val från min sida. Som doktorand är man alltid någons. Det är handledarens projekt man arbetar på och det är i grund och botten alltid hon/han som bestämmer. Även om man själv ansvarar för sitt projekt och kan påverka en hel del så ska man alltid vara någon annan till lags. Ett år av ledighet har fått mig att inse att jag faktiskt kan styra mitt eget liv. Att jag själv aktivt kan välja vad jag vill göra med det. En mycket nyttig insikt!

Även om jag lovade mig själv att inte grubbla över min framtid i år så har det såklart inte gått att låta bli. Mycket tid här hemma har gått åt till grubblerier. Jag har under ett års tid nu funderat över vad JAG vill göra. Inte vad jag tror att andra tycker att jag ska göra. Det tog ganska lång tid att sortera ut och skilja på vad jag verkligen vill och vad jag tror att andra tycker att jag borde. Men nu äntligen har jag kommit fram till vem jag faktiskt är som människa och vad som är viktigt för mig! Och jag tror till och med att jag vet vad jag vill göra i fortsättningen 😉

Så även om det känns tråkigt och konstigt att återgå till vardagen så kan jag göra det med ett helt annat lugn och känna en trygghet för framtiden som jag inte hade innan. Och det är väldigt mycket värt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: