Är det kört nu eller?

23 augusti 2012

Häromdagen fyllde Pixen ett halvår. Han har vuxit ordentligt och har nästan gått om Onnie mankhöjd nu. Men än är han fortfarande lite oproportionerlig med för långa och gängliga bakben, så mer än så har kommer han att växa innan han är färdig.

Han är verkligen en fantastisk liten hund på alla sätt!! Älskar att träna och är så fin i vallhagen. Han har alltid huvudet med sig och stressar aldrig upp. Pigg och energisk men alltid fokuserad, en underbar mix! Och även om han är sådär valpigt busig så har han aldrig några konstigheter för sig. En mycket enkel och stabil hund helt enkelt. Och det är MYCKET uppskattar efter allt slit som varit med Onnie.

Men det finns en sak som saknas… Pixen har inte fått sina kulor än. Och har man inte fått dem vid 6 månaders ålder så börjar det se lite mörkt ut på den fronten. Pixens mamma Fly har tidigare lämnat valpar som var sena med det och därför var det ingen av oss hanvalpköpare som var direkt bekymrade då ingen av killarna hade fått ner sina kulor när dagen för leverans kom. Pixels ena bror Snipe har fått dem men den andra brorsan Jay saknar också sina. Att två hanar av tre ser ut att bli krypta då varken tiken eller hanen har lämnar någon sådan avkomma tidigare känns smått osannolikt!

Men jag har börjat inse att jag inte har oddsen på min sida vad det gäller hunderiet. Det är 1,2% risk att en hanvalp blir krypt, att två stycken blir det är ju nästan helt osannolikt med andra ord. Att Index drabbades av sin åkomma kanske var en chans på miljonen med tanke på att han inte överhuvudtaget platsade in i den patientgruppen som finns beskriven. Sen kan vi ju toppa det med lite kronisk keratit och sannolikheten att två av två möjliga tävlingshundar skadar sig mitt i säsongen så tror jag att jag har beskrivit läget på ett rätt bra sätt. Fan va less jag blir!!!!

För några månader sedan när jag började fundera kring kulornas vara eller icke vara var jag ett tag inne på att kanske inte behålla Pixen om han nu visar sig bli krypt. I vallningen verkar det inte vara något problem, men som agilityhund är det ju rätt begränsande. Man kan inte få några titlar och heller inte söka till landslaget. Nu kanske det aldrig skulle bli aktuellt, men det är tråkigt att veta om begränsningarna innan man ens har börjat.

Men nu är det inte riktigt så enkelt att bara byta hund. Jag tycker så himla mycket om Pixel idag att det inte längre är en möjlighet. Efter att ha haft en Onnie som jag kämpar så länge med att tycka om så är det så underbart att ha fått en hund som det klickar med från dag ett. En vän som man inte kan tänka sig att vara utan.

Jag får helt enkelt inse att jag inte har statistiken på min sida. Och nu när jag kommit över besvikelsen kan jag istället känna mig lite stolt över att kärleken till en individ är starkare än viljan att nå framgång. Pixen kan fortfarande bli en duktig agilityhund, med eller utan kulor, och för mig är han en väldigt speciell och älskad vän. Och det är trots allt det som är det viktigaste!

Pixel för 4 månader sedan och Pixen idag. Man kan knappt tro att det är samma hund!!
20120823-081928.jpg20120823-082026.jpg

3 svar till “Är det kört nu eller?”

  1. Emma said

    Jag vet precis känslan med att vara otursförföljd i hunderiet (till sist blir man inte ens förvånad, liksom mer ”Jaha ja, en sjukdom till”). Fast sen vill jag trösta dig lite med att min lille Brutus stenar inte stabiliserade sig förrän han var runt året 🙂

  2. toktassarna said

    Numera kan du ju få en titel även om det inte är championat och landslaget har väl inget hinder för krypta? Så länge de är registrerade är de välkomna, vad jag vet…

  3. Hedvig said

    Fan vad surt. Och samtidigt, fan vad bra att du har en hund som du verkligen gillar!! Säger som Åsa, kolla upp det där med landslaget ifall du inte redan är helt säker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: