Tranås

29 april 2012

Ännu en helg avklarad. En pinne i agilityklass fick vi med oss hem men jag är ändå bara halvnöjd. Ed slarvar nämligen massor och river hinder allt för ofta. Under vintern har det gått rätt bra men senaste tiden har han bara rivit mer och mer ju hetare han blivit på banan. Det går liksom fortare att ta sig fram om man inte lyfter så högt på benen.

Senaste veckan har vi därför tränat med noll tolerans för rivningar och det samma gällde helgens tävling. Så igår när han rev ett hinder under dagens första lopp stoppade jag honom, byggde upp hindret och tog om. Lämpligt nog rev han i ett framförbyte så jag kunde i princip plocka honom i luften. Det hade verkligen effekt och under resten av banan hoppade han högre än jag någonsin sett honom göra!

Ett annat problem som vi har är att Ed numera tar en del egna initiativ. Detta har kommit med att han blivit säkrare på banan och lärt sig att själv se linjer. Jag har tidigare uppmuntrar honom att bli mer självständig för att jag ska kunna skicka honom och få upp farten, men nu tar han ibland lite väl mycket egna initiativ. Eller kanske rättare sagt, ibland struntar han i vad jag säger och gör utan springer som han tycker, vilket gör mig mycket irriterad. Oftast händer det här i första loppet vilket gör mig irriterad lagom till andra loppet vilket han känner av och då skärper han till sig. Jag måste helt enkelt vara väldigt bestämd när jag kör med Ed, nästan lite arg, då går det som bäst. Jag har känt av trenden innan och den här helgen blev det väldigt tydligt. Men hur roligt är det? Jag vill ju vara glad och peppad när jag kör min hund och inte bestämd och hård. I fortsättningen ska jag, precis som med rivningarna, stoppa Ed när jag känner att han beter sig så här och ta om sekvensen så att vi får chans att lyckas ihop. När jag bara springer vidare som jag gjort nu förstår han ju inte att det blir fel utan i stället stärker jag nog bara hans självständighet och förmåga att ta egna initiativ.

I vilket fall var jag alldeles lagom irriterad till dagens andra lopp och det kändes riktigt bra. Inga egna idéer och inga rivningar. Tyvärr missade jag att plocka honom i en sväng så att han flöt ut och råkade springa genom slalomen på väg mot nästa hinder så vi blev diskade. Synd på ett annars felfritt lopp.

Jag tror i alla fall på min noll-tolerans-träning och den ska vi fortsätta med. Det gäller nog bara att övertyga Eddan om att man tjänar på att göra som matte vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: