Projekt moff

19 maj 2011

Sedan det förra inlägget där jag skrev om valpens moffande har jag grubblat mycket över varför hon beter sig som hon gör och hur jag ska bete mig för att får henne att sluta moffa. Vissa dagar har det känts hopplöst, men efter idag tror jag ändå att vi kommer att kunna ta oss igenom det här. Orsaken till att jag känt att det är hopplöst är framför allt valpkursen (sådär bra betyg på en valpkurs kanske?!) där hon har varit värre än värst, men efter ikväll känner jag ändå att det finns hopp för valpen.

Sedan förra blogginlägget har vi tränat in ett ordentligt ”nej” och att kunna gå vettigt i koppel. På så sätt känner jag att jag har något slags verktyg för att kunna jobba med henne. Resultatet har blivit att hon går ner några nivåer i stress när hon inte längre kan flänga runt och bete sig som hon vill och att hon därmed moffar mindre eftersom det är direkt kopplat till stressnivån. Numera finns det också en playlist på mitt spotify-konto som heter ”dog bark”  vilket innebär att vi i timmar har lyssnat på olika sorters hundskall här hemma i ett förök att habituera henne till detta ljud och få henne att associera hundskall även till lugn hemmamiljö och inte bara stressig brukshundklubb. Har fungerat kanon! Allt detta gjorde faktiskt att hon på gårdagens kurs (avslutningen, woho!) var tusen gånger bättre än hon någonsin varit tidigare, men trotts detta kändes det lite uppgivet.

Så nu ikväll tog jag och Axel hundarna och gick längs med stångån, det perfekta stället för miljöträning. Vi mötte hundar, motionärer cyklar, mopeder och till och med två par ilskna kanadagäss. Onnie skötte sig strålande och moffade inte överhuvudtaget -på något! Hundarna vi mötte viftade hon lite glatt på svansen åt eller brydde sig inte alls om. Folk, cyklister och andra ljud bekom henne inte. Ända gången hon moffade var när gässen kom gående för att vakta sina ungar, och det kändes ju helt okej. Bäst var när ett gäng hundar vrålade från en trädgård i närheten och hon bara svarade med ett litet förvånat moff och sedan gick vidare. Det träliga lyssnandet på hundskall här hemma måste ha gett resultat!!!

Nu när valpkursen äntligen är över ska vi ägna oss åt betydligt mer givande träning som den vi hade ikväll. Jag tror nog att det finns hopp för det lilla gråspräckliga monstret!!! 😛

Ett svar till “Projekt moff”

  1. toktassarna said

    Okej, Stångå-promenad ska vi åxå ge oss ut på då 🙂 Tänkte försöka ta mig in till stan i helgen för att titta på folk åxå….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: